Deprem anında ve sonrasında hayat kurtarabilecek web siteleri!

Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin sancıları devam ediyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinin büyük bir kısmını etkileyen depremin altıncı gününde de arama kurtarma ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Bu süreçte pek çok kurum, kuruluş ve vatandaşımız hem maddi hem manevi yardımda bulundu. Biz de bu süreçte ve gelecekte kullanabileceğiniz belki de hayat kurtarabilecek deprem sitelerini derledik.

Depremzede ve yakınlarının işine yarayacak web siteleri!

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremin sonrasında pek çok ihbar haberi Twitter üzerinden yapıldı. Fakat bunun yerine daha stabil şekilde yardım çağrısı yapılabilen siteler mevcut durumda. Belirtmemiz gerekir ki aşağıdaki tüm web siteleri tamamen insani amaçlarla kurulmuştur. Hiçbirinin gelir elde etmek gibi bir çabası yoktur.

deprem siteleri

Yakınımı Bul

Herhangi bir afet anındaki en kötü şeylerden biri de insanların aile yakınlarından ve sevdiklerinden haber alamamsıdır. Yine de sevdiklerinizle bir şekilde iletişim kurabilir ve onlara iyi olduğunuzu söyleyebilir ya da onların durumunu öğrenebilirsiniz. Ailesinden ve tanıdıklarından haber alamayanlar Yakınımı Bul üzerinden arama yapıp kontrol edebilir.

Konumat

Ne yazık ki deprem anında yaşayabileceğiniz pek çok sorun bulunmakta. Bunlardan biri de nerede olduğunuzu tam olarak iletememek. İhtiyaç sahipleri, Konumat‘ı kullanarak, acil ihtiyaçlarını konum ve iletişim bilgisiyle birlikte hızlıca tweet olarak paylaşabilir.

Evim Evindir

Maalesef ki depremde pek çok kişi evini, işini ve sahip olduğu neredeyse her şeyi kaybetti. Ne yazık ki bu kaybı yerine getirmemiz mümkün değil, yine de destek olabiliriz. Evim evindir projesi ile imkanı olan kişiler, depremzedelere kapılarını açabilir ve yardım etmek için ellerinden geleni yapabilirler.

Afet Harita

Deprem anında ekipleri yardıma ihtiyacı olan kişilere yönlendirmek büyük bir önem kazandı. Öyle ki işin en kritik noktalarından birinin bu olduğunu söylemek mümkün. Afet Harita ise sosyal medya üzerinden yapılan enkaz vb. ihbarlarını harita üzerinden gösterir.

Ben İyiyim

Deprem zamanındaki iletişimin kesilmesi oldukça kritik sorunlara ve paniğe yol açtı. Sevdiklerinin iyi olduğuna emin olmak isteyen kişiler, istemeden de olsa iletişimin kilitlenmesine neden oldu. Ben İyiyim ise deprem bölgelerindeki insanların güncel durumlarını tanıdıklarına bildirir.

Deprem Çağrı

Sosyal medya aracılığı ile paylaşılan ihbarları bir araya getiren bu site, aramaları kolaylaştırmayı amaçlıyor. Örneğin ekipler ya da herhangi bir kişi, paylaşılan tüm ihbarları tek bir yerden ve il, ilçe seçerek bakmasına imkan sağlıyor.

Deprem Yardım

Bu site sayesinde deprem bölgesindeki tüm yardım ihtiyaçlarını harita üzerinden konumlu şekilde görüntüleyebilirsiniz. Burası aynı zamanda depremzedelerin talepte bulunabileceği bir platform. Tek yapmanız gereken yeni yardım noktası ya da yardım talebi seçeneklerinden birini işaretlemek.

Deprem İhtiyaç

Enkaz bölgesindeki depremzedelere yardım etmek için kurulmuş bir diğer site de Deprem İhtiyaç. Burada çeşitli ilanlar oluşturabilir ve böylece siz ve sevdikleriniz için yardım talep edebilirsiniz. Ayrıca yardıma ihtiyaçları olanlara destek olabilir ya da en azından taleplerini paylaşarak mesajın doğru yerlere iletilmesini sağlayabilirsiniz.

Enkaz Bildirim

Deprem bölgesindeki enkazların güncel haritasını gösterir. Ayrıca bir şekilde yetkililere ulaşılması ve yardım götürülmesini istediğiniz enkaz bölgesini siz de harita üzerinden bildirebilirsiniz. Böylece hızlı bir yönlendirme sağlayabilirsiniz.

Deprem io

500’den fazla gönüllü çalışanı bulunan site sayesinde depremzedelere birçok farklı yardımda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda kişisel olarak yardım da talep edebilirsiniz.

Kalacakyer

Kalacak yeri olmayan depremzedelerin gönüllü olarak evlerini açan insanları harita üzerinden görmesini sağlar. Ayrıca WhatsApp üzerinden iletişime geçerek kalacak yeriniz olduğunu belirtebilirsiniz.

TMMOB Barınma

Yine depremzedelerin kalacak yer bulabilmesi için kurulan bir sayfa. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından kuruldu. Ayrıca ”kalacak yerim var’‘ butonuna tıklayıp depremzedelere barınma yardımı yapabilir, ”kalacak yere ihtiyacım var” butonuyla barınma bulabilirsiniz.

Deprem Yardım

Resmi sivil toplum örgütlerinin yardıma ihtiyacı olanları daha hızlı bulabilmesi için yardım çağrısı yapılabiliyor. Yardım anında adres bilgilerinizi girip teyitli bilgiyle resmi ya da gönüllü sivil toplum örgütlerinden yardım alabilirsiniz.

Afet Bilgi

700’den fazla gönüllü çalışanıyla sahra hastaneleri, bağış linkleri gibi pek çok yararlı bilginin sunulmasına yarıyor. Afet hakkında sosyal medya üzerinden ve resmi açıklamalardan elde edilen bilgileri tek bir yerde toplayıp sunuyor.

kanver

Kızılay’ın sürekli güncellenen ihtiyaç listesine ulaşabilirsiniz. Kan bağışı, İmmün plazma bağışı, Aferez bağışı, Kök hücre bağışı durumlarını bu siteden görebilirsiniz.

arc@ceviridernegi.org

Ülkemizdeki deprem nedeniyle yurt dışından gelen yardım ekiplerine çevirmenlik yapmak isteyenlerin ulaşımı için açılmış bir mail adresi.

birkirabiryuva

Deprem dolayısıyla evlerini kaybeden depremzedelere kira yardımı ya da boş durumdaki evini vermek isteyen insanlar için kurulan site.

Gönüllü Ders

Bu depremden etkilenen çocukların eğitim ihtiyacı, deprem bölgesinde eğitimin durması nedeniyle askıya alınmış durumda. Bu sorunu fark eden ve sayısı binden fazla olan bir topluluk bu konuyla ilgilenmek için bir site kurdu. Öyle ki, bu sitede yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerine LGS özelinde ücretsiz online ders verilecek. Anlık olarak 2723 öğrencisi bulunan platform, 1656 öğretmeni de bünyesinde barındırıyor.

Kaynak : https://shiftdelete.net/deprem-aninda-ve-sonrasinda-hayat-kurtarabilecek-web-siteleri

Deprem anında ve sonrasında hayat kurtarabilecek web siteleri!
Deprem anında ve sonrasında hayat kurtarabilecek web siteleri!